Verners liv – afsnit 5 / Verner og Vera

mycoach Livets udfordringer Leave a Comment

Verners liv – afsnit 5 / Verner og Vera

Verner:

Ennegram type: 8

Instinkt: Een til een

Beskæftigelse: Projektleder i International rådgivende ingeniører virksomhed

Interesser: Sport og International samfundshistorie

Type beskrivelsen 8’er med Een til een instinkt:

Hovedtema: Beslutning

Denne 8’er type er den mest oprørske 8’er. Provokerende regelbryder, der ofte opfattes som en rebel, oprører eller tyran. Deres impulsive og intensive tilgang kan virke som flere forskellige karakterer, men disse er forankret i et undskyldt behov for at skabe forandring. De er villige til at provokere og forstyrre andre for at tilgå sig magt og indflydelse. De har et ønske om at tjene en værdig sag, men foretrækker at gøre det fra en central eller ledende stilling.

Vera (Verners kone): 

Ennegram type: 2

Instinkt: Overlever

Beskæftigelse: Pædagog i daginstitutionen “Den smukke Rose”

Interesser: Familie og lokal samfundet

Type beskrivelsen 2’er med overlever instinkt:

Hovedtema: Privilegium

Denne 2’er kan mistolkes som værende en Enneagram Type 7 eller 6. De er “søde”, ofte barnlige, fordi de er lidt generte men charmerende og inspirerer beskyttende instinkter i andre. Overlever 2’eren ønsker at blive taget hånd om, men modstår at være afhængig af andre, tøvende og selvbeskyttende i at påtage sig langsigtede forpligtelser og ansvar. De mærker smerte og trækker sig tilbage, når de føler eller frygter afvisning fra andre.

Relationens styrker og udfordringer i forhold til typer:

2’ere og 8’ere er mere ens, end de måske ser ud til i starten. Begge er handlingsorienterede og vil have en personlig indflydelse på deres egen verden.

2’ere og 8’ere kan være sentimentale og besidde dybe følelser, med en blød side, der ofte er mere skjult end synlig.

Begge typer, har den udfordring, at de let spiller roller, som den anden har brug for og ønsker.
En udfordring i deres relation kan være som nævnt ovenfor, at deres værdier er meget forskellige, idet 2’ere er meget personorienteret, men 8’ere er mere praktisk orienteret.

2’ere og 8’ere har fælles kvaliteter, der gør dem til stærke allierede, de supplerer hinandens styrker, især den gode indflydelse de kan have på andre mennesker.

Kommunikationen imellem 2’ere og 8’ere kan ofte give udfordringer, idet 2’ere ofte finder 8’eres udtryksform for grov.

Intelligenscentrene er forskellige, idet 2’ere er følelse/hjerte og 8’ere er krop/instinkt fokuseret. Hvilket kan give udfordringer i fælles beslutninger, såsom at investere i noget nyt og stort.

Relationens mål:

Evig kærlighed – til døden os skiller.

Relationens udfordringer:

Verner og Veras samliv har fundet et leje, hvor der ikke er de store overraskelser mere. Tiden med etablering af familie, finde den rette bolig og børnenes opvækst har taget lidt af gnisten ud af den lidenskab de havde for hinanden i deres indledende fase. 

De glemmer helt klart at venligeholde deres lidenskab og kærlighed til hinanden. For meget i deres samvær er givet på forhånd.

De er ikke altid enige om hvordan børnene skal tackles, især deres datters adfærd (hun er 15), kan skabe store frustrationer hos Vera og hun føler at Verner ikke tager Veras bekymringer alvorligt. Vera har det svært i forhold til at kommunikere med sin datter og får ofte bare et beskidt svar, på selv på dagligdags spørgsmål. Vera er også lidt ked af, at datteren går mere til fester, end Vera mener “man” bør gøre som 15 årig i dette farlige samfund vi lever i.

Når hun vender denne bekymring med Verner, slår Verner det hen og siger; “hun er teenager  og skal bare have lov til at være det.Så længe hun passer sine studier, skal det nok gå”.

Det gør Vera ked af det, at hun ikke har følelsen af, at hun og Verner har en fælles holdning til datterens adfærd, sprog og opførsel. Hun straffer Verner ved, at afvise ham, når han lægger op til lidenskab i ægtesengen.

Verner er kropstype, samt Een-til-een i instinkt, han har et stort behov for at mærke fysisk kontakt. Lidenskabeligt samvær med Vera er en måde for ham at føle sig elsket på.
Vera er hjertetype og med hendes frygt for at være uelsket, har hun brug for mere verbal anerkendelse, omsorg og bekymring for hende, end den fysiske kontakt.

Verner arbejder meget, han har en del rejsedage i forbindelse med sit arbejde. Vera føler sig ofte overladt til sig selv, at skulle have styr på alt i hjemmet og omkring familiens aftaler mv.
Når endelig Verner er hjemme, vil hun gerne opleve at han tager del i alt det, som hun mener er vigtigt for at få helheden til at fungere.

Når Verner kommer hjem fra sine rejser, glæder han sig til at kunne slappe lidt af og få fyldt energi depoterne op igen. Han elsker at kunne hygge længe omkring morgenbordet i weekenderne, bare sådan sjoske rundt i joggingtøj og måske se en fodboldkamp på TV om eftermiddagen. Ligesom han også gerne tager sin cykel frem og kører en lang tur, hvor han får brugt fysisk energi og tømt hovedet.

Deres behov er modsatte og deres kommunikation omkring dette emne er ofte endt i skænderier eller noget der minder om det. Verner bliver vred og indeslutte og kaster sig over noget arbejde, der er “vigtigt” og Vera finder undskyldninger for at tage på besøg hos sin mor eller en veninde.

Hvordan styrkes relationen mellem Verner og Viggo?

Verner og Vera trænger til at lære hvordan de hver især fungerer som mennesker i den livssituation de er i nu.
Familie, karriere, hus, venner og øvrige sociale liv skal håndteres, men først og fremmest skal Verner og Vera lære at håndtere hinanden og deres fælles mål; “Evig kærlighed”

Verner skal lære at lytte, uden at ville fikse på 1 minut. Når Vera udtrykker bekymringer omkring f.eks. datteren, skal Verner lære at anerkende hendes bekymring og ikke bare slå det hen med, det løser sig når datteren bliver ældre.
Verner skal forstå, at Vera er hjertetype og har behov for følelsesmæssig anerkendelse og tryghed. At Vera ikke er en drama-queen, der bare forsøger at få sin vilje, men at det virkelig går hende på, at hun har den frygt sig at være uelsket og uønsket.

Vera skal lære at forstå, at fysisk kontakt opfylder et stort behov hos Verner. Ikke at de skal have lidenskabeligt samvær i tide og utide, men at berøringer, kys, et klem på armen mv. giver Verner den tryghed , at Vera elsker ham og ser ham.

De skal begge lære at acceptere, at de er forskellige personlighedstyper og ingen af dem har retten til, at bestemme hvordan deres ægteskab skal fungere. De skal arbejde med relationens mål, behov og identitet.

En øvelse for et par som Verner og Vera, ville i første omgang gå på at synliggøre hver deres types frygt, samt få dem begge til at sætte ord på denne frygt.
En behovs- og anerkendelsesøvelse, ville klart anbefales, idet en sådan giver god indsigt i hvad den anden part reagerer positivt og negativt på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.