Forholdets behov kontra egoets behov

mycoach Livets udfordringer 2 Comments

Hvad er det, der ofte går galt i et forhold, eller at forholdet havner i en skævvridning og bliver til en form for magtkamp imellem to mennesker, der som indledning på forholdet, var forelskede i hinanden og kun ville hinanden det bedste?

Vi har alle sammen de samme behov, men vigtigheden af de enkelte behov, varierer fra menneske til menneske. I forelskelsens fase er vi blinde for behov, vi har begge et stort behov for bare at være sammen, nyde hinanden og den sindssyge forelskelsen bringer ind i os. Vi kigger på den anden person og er forgabte, vi ser måske ting, der i det lange løb kan blive udfordrende, men vi tillægger det ikke stor værdi i denne fase.

Vi kan konstatere, at skilsmisse procenten er højere i Danmark end indgåelse af ægteskaber. (kilde: Danmarks statistik)

Kommunikation – relations kommunikation er en væsentlig årsag til dette, er min opfattelse. Vi har ikke afstemt hvad vores forhold skal indeholde. Hvilken identitet har vores forhold (værdier) og hvad er forholdets behov, for at forholdet skal leve godt og lykkeligt til vores dages ende?

Der er mange forhold, jeg kender til, der lever i bedste velgående. Forhold hvor begge parter efter mange års samvær har fundet deres identitet og intet kan splitte det. De mennesker er ikke målgruppen for denne lille artikel. Det er alle de unge, middel unge og sen unge, der er i søgen efter kærligheden og et solidt forhold, der holder.

Som jeg siger til de unge, jeg underviser. I skal jo ikke have en værdi og behovsliste med på diskoteket, som skal gennemgås inden I flirter og danser natten lang, men vær opmærksom på, at forelskelsen gør jer lidt blinde og pludselig sidder vi der, uforstående, kede af det og alene.

Vi, der er blevet lidt ældre og har taget og givet lidt skrammer igennem vores liv, er blevet meget påpasselige. Rigtig mange har læst om selvudvikling og om hvordan de skal sætte trumf på at få deres behov indfriet for enhver pris. (Dating siderne lever af dette – læs: tjeklister)

Sådan hænger det bare ikke sammen, for den menneskelige ret den enkelte har, har vi alle. Vi er nødt til at indgå kompromis og sætte forholdet op som det vigtigste, hvis vi vil have det til at fungere og give det ønskede afkast af kærlighed, lykke, samhørighed etc.

Hvis du vil indgå i et forhold med et andet menneske, har du også et ansvar for at forholdets værdier og behov opfyldes. Det kan ikke udelukkende lægges på den ene part. Vi påtager os roller i forholdet og det er fint, der er en der f.eks. er god til finde og foreslå nye rejsemål, den anden er god til at huske alle familiens højtider etc. Så påtager vi os de roller og udfylder dem hver især til forholdets bedste.

Jeg tror på at hvis vi vil et forhold, skal forholdets behov og værdier være afstemte mellem de to mennesker, der indgår i forholdet.

Det er således også klart, at det er vigtigt at de der indgår et forhold, tilnærmelsesvis har de samme værdier og behov, samt at vi altid er parate til at tale om dem og lette på egoets behov. (relations kommunikation)

De menneskelige behov:
Anerkendelse, samhørighed, udvikling, tryghed, frihed, fred, bidrage, forandring

Jeg er ikke parterapeut, dette er min personlige fortolkning af hvad et forhold skal bygges på og hvad jeg erfaringsmæssigt alt for ofte hører om, ikke fandtes i et forlist forhold. Der er ingen regler for hvad der er sandt for den enkelte, alle har vi vores egen sandhed.  Jeg ved godt, det er svært. Jeg ved godt at det er en stor udfordring, men jeg tror på at det kan lade sig gøre.
Forudsætningen er naturligvis, tiltrækningen, kemien, fællesforståelsen af livets udfordringer, lysten til hinanden, lysten til at støtte og udvikle hinanden, samt få det bedste frem i hinanden.
Disse forudsætninger har jeg udeladt, idet jeg betragtede dem som indlysende.
Henrik

Comments 2

 1. Snublede lige over din hjemmeside. Sjovt at læse dit skriv om par forhold, her næsten 10 år efter “os”. Håber du har det fabelagtigt 🙂 Kh Ewa

  1. Post
   Author

   Kære Ewa,
   Håber også du har det fabelagtigt fabelagtigt.
   Vores møde for næsten 10 år siden, satte gang i den rejse, der har ført mig frem til hvor jeg er i dag.
   Du prikkede mig hårdt i brystkassen og fik mig til at kigge indad og tage ansvar for egne handlinger.
   Kh Henrik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.