Verners liv – afsnit 1 / Kommunikation & Relationer

mycoach Livets udfordringer Leave a Comment

Verners liv

En historie, frit opfundet med et snert af realiteter oplevet i min verden og ud fra mine erfaringer som mig og mit arbejde med mennesker.
Føljetonen vil forsøge at give et lille indblik i hvad og hvordan der kan arbejdes med, i de forskellige relationer Verner har tæt på sig. Hvordan kan Verner og hans relationer opnå en større forståelse og dermed styrke i deres relation ved, at sætte kommunikationen i relationen på dagsordenen.

Personer:

Verner:
Ennegram type: 8
Instinkt: Een til een
Beskæftigelse: Projektleder i International rådgivende ingeniører virksomhed
Interesser: Sport og International samfundshistorie
Type beskrivelsen 8’er med Een til een instinkt:
Hovedtema: Beslutning

Denne 8’er type er den mest oprørske 8’er. Provokerende regelbryder, der ofte opfattes som en rebel, oprører eller tyran. Deres impulsive og intensive tilgang kan virke som flere forskellige karrakterer, men disse er forankret i et undskyldt behov for at skabe forandring. De er villige til at provokere og forstyrre andre for at tilgå sig magt og indflydelse. De har et ønske om at tjene en værdig sag, men foretrækker at gøre det fra en central eller ledende stilling.

Vera (Verners kone):
Ennegram type: 2
Instinkt: Overlever
Beskæftigelse: Pædagog i daginstitutionen “Den smukke Rose”
Interesser: Familie og lokal samfundet
Type beskrivelsen 2’er med overlever instinkt:
Hovedtema: Privilegium

Denne 2’er kan mistolkes som værende en Enneagram Type 7 eller 6. De er “søde”, ofte barnlige, fordi de er lidt generte men charmerende og inspirerer beskyttende instinkter i andre. Overlever 2’eren ønsker at blive taget hånd om, men modstår at være afhængig af andre, tøvende og selvbeskyttende i at påtage sig langsigtede forpligtelser og ansvar. De mærker smerte og trækker sig tilbage, når de føler eller frygter afvisning fra andre.

Villy (Verners kollega):
Ennegram type: 3
Instinkt: Social
Beskæftigelse: Account manager i International rådgivende ingeniører virksomhed
Interesser: Mode og rejser
Type beskrivelsen 3’er med social instinkt
Hovedtema: Prestige

De sociale 3’er begærer indflydelse frem for alt og har en tendens til at forstå, og tilpasse sig de sociale normer og krav til hold eller organisationer. den Sociale 3’er er meget konkurrencedygtig og nyder at være i spotlightet, hvor de trygt markedsfører deres ideer og præstationer. At se godt ud og have succes er meget vigtigt for dem. De kan let skære hjørner eller dække fejl, så længe det færdige produkt fremviser dem og deres hold som et vinder team.

Viola (Verners søster):
Ennegram type: 4
Instinkt: Social
Beskæftigelse: Ledig sygemeldt på overførselsindkomst
Interesser: Dyr, især hunde og heste
Typebeskrivelsen 4’er med social instinkt
Hovedtema: Skam

Denne følelsesmæssigt følsomme og sårbare 4’er er dybt forbundet med deres lidelse. De finder trøst i lidelse og udtrykker det til andre, i forsøget på at tiltrække støtte og beundring fra andre. De er ikke konkurrencedygtige, men har et dybt ønske om at blive forstået for hvem de virkelig er. De tvivler ofte på sig selv og fokuserer på det, de ser som underlegenhed. de sammenligner sig med andre og bebrejder dem selv, hvilket udløser stærke følelser af misundelse og skam.

Viggo (Verners bedste ven):
Ennegram type: 5
Instinkt: Een-til-een
Beskæftigelse: IT-udvikler med speciale i databasser
Interesser: Teknologi og International samfundshistorie
Typebeskrivelsen 5’er med Een-til-een instinkt
Hovedtema: Fortrolighed

Den typisk kølige, analytiske 5’er forbinder sig til lidenskab i denne 5’er type, idet de fokuserer deres  passion på en eller to personer i et ellers reserveret liv. Denne 5’er oplever stærk ‘kemi’ med en anden person, nyder forbindelsen, tilliden og åbenheden som denne relation giver mulighed for. Denne 5’er risikerer at blive afhængig af relationen, for selv at føle sig levende, dette kan medføre at de tester deres partners loyalitet eller at de isolerer sig med deres partner, så andre ikke får del i dette.

Livet omkring Verner:

Verner er 45 år og har haft en god opvækst, hvor der var tryghed i hjemmet, samtidigt med at der stilledes krav til at passe sit og udvise respekt for andre mennesker.

Hans værdier er sunde og han føler at livet generelt er godt. Dog synes han ofte at han bliver misforstået og tiltalt som værende dominerende og lidt arrogant, hvilket han overhovedet ikke kan genkende og som pisser ham en lille smule af.

Verner har stadig begge sine forældre, som han ser mindst en gang hver anden uge. De er meget stolte af Verner og hans karriere, samt at han gør det så godt i livet. De synes dog godt, at han kunne afse tid til at hjælpe lillesøster Viola, for han må da have en masse forbindelser, der kan hjælpe hende med at få et godt job som hun ikke bliver stresset af.

Verner har nogle meget forskellige mennesker i sit liv og det trives han godt med, han føler han er i en position hvor, de som er omkring ham fordrer hans muligheder og lyst til at være noget for dem, samtidig med at han med hans frygt for at udvise sårbarhed, kan håndtere situationer som passer ham bedst. Verner har succes på jobbet, selvom han ofte føler at “de andre” er lidt sløve i beslutningsprocesser og hans chef ofte er lidt vattet i forhold til at tage beslutninger. (der skal lige overvejes dit og dat) Verner er kendt som den målrettede projektleder, der får tingene til at ske og hans projekter følger meget ofte budget og tidsplan med stor præcision.

Verner elsker aktiviteter omkring sport, har selv spillet lidt håndbold i den lokale forening og han nyder at smide sig i sofaen og se enten håndbold eller fodbold. Hans interesse for International samfundshistorie får han bedst dækket ved at være sammen med Viggo og ved at læse bøger, tidsskrifter eller gå til forskellige foredrag.

Verner har et stort netværk fra sine mange år i foreningslivet, samt at han på et tidspunkt også vare i bestyrelsen i den daginstitution hvor hans søn gik.

Verner er kendt som en person man kan regne med, der er ærlig og direkte i sin kommunikation.

Relationerne

Konen:
Vera er gift på 16 år, med Verner og sammen har de har 2 teenager børn (P15 – D13).
Vera er lidt styret af Verner og ser både op til ham, men kan også føle lidt foragt for ham, når hun synes han er for dominerende.

Vera synes ofte at Verner tilsidesætter hendes behov for at være en medvirkende del af familien og lægge energi i at familien er samlet omkring fælles aktiviteter.
Vera har udfordringer med datteren på 15, hun føler ikke at hun har tillid til hende og ønsker at få en bedre og dybere relation med hende, samtidig med at hun føler at Verner bare slår det hele hen med, at hun jo bare er teenager og nok skal komme tilbage til normaliteterne igen.
Vera har mistet sin far og bruger megen tid sammen med sin mor, som hun føler at hun skal tage sig af, nu hvor faderen desværre er gået bort.

Vera er i tvivl om Verner overhovedet elsker hende, eller bare er sammen med hende fordi hans værdier og moral forbyder ham at blive skilt, mens børnene stadig bor hjemme. Hun savner lidenskab og passion i deres relation, samtidig med at hun også godt ved, at hun ofte afviser ham lidenskabeligt, fordi hun vi have han skal forstå og anerkende hende.

Verner forstår ikke altid at Vera sætter mere pris på at få ordnet vasketøjet og lige tømt skraldespanden, end at smide sig i sofaen og nusse sammen til en god film. Han synes hun undgår den fysiske kontakt med ham og “finder på” noget som undskyldning.

Søsteren:
Viola, som er Verners lillesøster, er sygemeldt med stress og depression. Hun har aldrig rigtigt haft fodfæste i arbejdsmarkedet og de gange hun “endelig” har fået en varig beskæftigelse, har det ofte kun været af kortere varighed, grundet hun hurtigt følte sig stresset og udsat for mobning af andre på arbejdspladsen. Viola har aldrig været gift, men haft mange kærester, dog uden at hun på noget tidspunkt har fået børn. tilgengæld har hun et hav af dyr, som hun bruger næsten al sin økonomi og tid på.
Som lillesøster til Verner, har hun ofte følt sig som den svage i relationen og selvom hun på en måde elsker Verner som storebror, synes hun ikke at han er der nok for hende.

Vera føler at Verner burde hjælpe hende med at få et ordentligt job, og at han skal vise hende noget mere forståelse for hvorfor det kan være svært for hende at holde fast i kæreste relationer, istedet for at han altid spørger til om hun stadig har den samme kæreste, eller om han også er skiftet ud. Verner har engang sagt til hende; “du skifter job og kærester hurtigere end jeg skifter sokker” og den sætning sidder fast i hende.

Verner synes hans søster er en dramaqueen, der burde tage sig sammen og få sat en stopper for alle de tilfældige kæreste relationer hun slæber rundt med. Hun skal få set en psykolog og få styr på sig selv, så hun kan komme igang med at arbejde og derefter opbygge et sundt privatliv. Han gider hende faktisk ikke, for hun er så meget et offer i sin egen verden og ikke gør noget ved det. “Du skal handle og se at komme igang”, tænker han når han hører på hendes evige klagesang om at ingen forstår hende.

Nogle gange tænker han på, hvis vores forældre ikke var her mere, gad jeg så have noget med hende at gøre?

Kollegaen:
Villy er Verners kollega, som Verner på en eller anden måde er nødt til at kunne sammen med, idet de er placeret i samme division og deler kontor. Villy er sælgeren og dermed oftest kundekontakten i de projekter Verner er projektleder for. Villy er altid super smart og moderne klædt på, uanset om han “bare har en dag på kontoret” shiner han af overskud og energi. Villy taler et øre af og har nogle gange virkeligt svært ved at forstå, når Verner beder om ro til at få ting gjort. Verner er afhængig af at have en god relation til Villy, men han synes simpelthen at han er en pralende og larmende person i hans liv. Han kan dog godt lide Villy, for Villy har også en personlighed (når man kommer lidt tættere på) der tiltaler Verner.

Verner har faktisk bedt sin chef om, at kunne få et kontor for sig selv, da han virkelig kan havde det stramt med at dele hverdagen med Villy og hans altid pralende og larmende væsen. Men han ønsker heller ikke en konfrontation og et brud med Villy, for de er meget afhængige af hinanden i deres arbejde med at løse deres fælles opgaver.

Vennen:
Viggo er Verners bedste ven, de har kendt hinanden siden ungdomsuddannelsen, hvor de som studerende på det samme gymnasium mødtes og skabte en relation bygget på tillid og fælles interesser for dybere samtaler om politik og international samfundshistorie. Viggo har ikke mange venner, han er dybt specialiseret inden for opbygning og vedligeholdelse af databaser. Han er ansat i et anerkendt internationalt firma, hvor han tjener godt og anerkendes for hans store indsigt og kompetencer.

Viggo elsker at være sammen med Verner, men han føler også at Verner kan være svær at være sammen med, fordi Verner ikke altid forstår hvor vigtigt det er for Viggo at de to sammen skal have mere tid og gerne oftere end hvad der er muligt, fordi Verner også har så meget andet i sit liv. Viggo tvivler ikke på Verners loyalitet, men han “tester” ham ofte, for at blive bekræftet i den. Verner synes omvendt at Viggo er lidt for meget nogle gange. Han tænker; “vi har kendt hinanden igennem det meste af livet, du ved sgu da at jeg er der for dig” hvorfor pokker skal du hele tiden skrive til mig om jeg nu har husket vores aftale etc.

Verner overvejer om denne relation er værd at beholde, fordi han synes den ofte dræner ham mere end den giver ham.

Kan relationens udfordringer løses via kommunikation og derigennem styrkes eller skal de brydes?

I de kommende afsnit vil jeg fokusere på hver enkelt relation, udfordringer, muligheder, mål, løsning og udviklingspotentiale.

For mig gælder det om, at relationer styrkes og ikke brydes. Skal de brydes, skal det være en sidste udvej fordi der ikke var mere energi i relationen.

Jeg håber du har lyst til at være med på Verners rejse og du er evig velkommen til, at komme med input til udfordringer, du kunne ønske at høre en mulig løsning omkring.

HUSK PÅ – Alt hvad jeg skriver er min sandhed og som jeg ser den. Leveregel nr. 5: Vær skeptisk, lyt – vælg til og vælg fra.

Mange glædelige jule og nytårs ønsker

Henrik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.