Verners liv – afsnit 2 / Verner og Viola

mycoach Livets udfordringer Leave a Comment

Verners liv – afsnit 2 / Verner og Viola

Verner:
Ennegram type: 8
Instinkt: Een til een
Beskæftigelse: Projektleder i International rådgivende ingeniører virksomhed
Interesser: Sport og International samfundshistorie
Type beskrivelsen 8’er med Een til een instinkt:
Hovedtema: Beslutning

Viola (Verners søster):
Ennegram type: 4
Instinkt: Social
Beskæftigelse: Ledig sygemeldt på overførselsindkomst
Interesser: Dyr, især hunde og heste
Typebeskrivelsen 4’er med social instinkt
Hovedtema: Skam

Relationens styrker og udfordringer i forhold til typer:
4’ere og 8’ere er intense og har stærke følelsesmæssige reaktioner. De er kreative i samspillet med hinanden og indeholder en fællesnævner for lidenskab.

4’eres bekymring bekommer ikke 8’ere godt, men med sin pragmatiske tilgang til udfordringer, forsøger 8’ere ofte at overbevise 4’ere om, at der  er at frygte. Omvendt er 8’eres pragmatiske tilgang til løsninger, ikke overbevisende for 4’ere, der stadig vil forsøge at få ret i bekymringen.

Ungdommen:
Verner har altid passet på sin søster. Han elsker hende for det at hun er hans søster og de har også mange goder minder sammen. Han har det svært med, at hun ikke tager ordentlig vare på sit eget liv og konstant iscenesætter sig selv, især over for forældrene.
De havde i barndommen og ungdommen mange små hemmeligheder og oplevelser, 
som Verner kigger tilbage på og tænker, hvad gik der galt med hende. Viola var rigtig god at tale med om kærlighed og følelser, hun kunne forstå Verner når han var ked af det, over en pige eller en uretfærdighed som han havde været udsat for. Hun var så god til at tale med ham og give ham den tryghed, at han ikke var forkert på den, for hun havde også mærket alle de “mærkelige” følelser, der kommer i ungdommens år.

Nutiden og konflikten imellem dem:
Verner er virkelig træt af, at hans søster fortsætter med at gøre sig selv til offer. “Hvorfor kan hun dog ikke tage sig sammen og få styr på sit liv”; tænker han, når han hører hende evige klagesang. Deres forhold er blevet anspændt og kommunikationen imellem dem, ender ofte i følelsesmæssige udbrud. Han skælder ud og taler meget højt om, at hun skal tage sig sammen, og hun græder, nærmest skriger, ham ind i hovedet at han ikke forstår hvordan det er at være hende.

Relationens mål:
Relationen imellem Verner og hans søster har det mål, at tillid, støtte og troskab mellem søskende altid skal være der. Men de har aldrig rigtigt fået det sagt til hinanden.

Relationens udfordringer:
Kommunikationen handler hele tiden om, at Verner ser Viola som et svagt menneske, der skal tage sig sammen og Viola ser Verner som en dominerende person, der uden empati og forståelse bare retter på hende, som var hun et lille barn.

Hvordan kommer Verner og Viola videre?
De har begge et klart mål om, at de skal holde sammen som søskende og de vil finde ud af hvordan de bedst gør det.
Hvis vi kigger på deres typer og instinkter, er de på nogle områder meget tæt i forståelsen af hinanden, men på andre områder langt fra hinanden.
Som 4’er og 8’er er de begge meget intense og har følelsesmæssige reaktioner. Verner råber og slår i bordet, Viola gør sig til offer og bliver dramaqueen.
Verner ville forstå Viola bedre, hvis han forstod hendes frygt og også hvad der driver hende. Hvordan han kan motivere hende til at blive en roligere person, hvordan han med sin enorme omsorg kan vise hende støtte og altid være der for hende, fremfor at fortælle hende hvad hun skal gøre.
Violas frygt er, ikke at have nogen identitet eller personlig betydning. Derfor har hun i mange år forsøgt at skabe sin identitet igennem kærester, eller igennem en kreativ og spirituel tilgang til livet. Hun ønsker at være noget og blive anerkendt for sine ofte kreative og kunstneriske udtryk.

Hvis Verner vil det bedste for Viola, skal han lære at lytte, uden at ville fixe hende. Han skal lære at anerkende hendes (i hans verden skæve) tilgang til, at det er ok at udtrykke sig lidt dramatisk og lidt offeragtig, selvom han synes det virker helt forkert.
Som 8’er vil Verner gerne fixe Viola og når hun ikke lige er til at fixe, bliver han stædig, dominerende og til sidst opgivende overfor hende. Det skal han lære at lægge fra sig.
Det er ok, at han fortæller hende (med omsorg for øje) at han ikke helt forstår, men at han prøver.

Hvis Viola ønsker denne stærke relation med Verner, er hun også nødt til at acceptere og forstå, at når Verner taler lidt højt, er det ikke skæld ud, men hans ønske om at ville hjælpe og fixe hende, der får hans stemme til at lyde mere direkte og høj. Hun skal kunne “tage” det, for i bund og grund vil han kun det bedste for hende. Hun skal lære, at ikke alle der taler højt og direkte, er fjender og vil hende det ondt.

Behovet i deres relation er, at begge får tid og plads til på en omsorgsfuld måde, at udtrykke deres følelser og tanker. Samt at de konstant holder sig for øje, at de hver især bliver på egen banehalvdel.
Deres relations identitet er, at de er søskende og den skal styrkes ved at arbejde hen imod målet om at have et bånd imellem dem, som kun søskende kan have.
Hvis de skal lykkes er det også vigtigt, at de i deres rejse udelader at involvere forældrene, som Viola ofte har gjort, ved at tale dårligt om Verner, fordi hun ønskede deres sympati.

En øvelse, der kan hjælpe Verner og Viola tilbage på sporet af den stærke relation de engang har følt, kan også være at fortælle om situationer hvor den anden var der for en. Fortælle om de oplevelser der kan skabe grin og glæde. Således begge parter husker gode ting fra fortiden og igennem grin og fortællinger mærker den tilknytning der var engang og som skal komme igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.