Behovs Analyse

mycoach Coaching Leave a Comment

Behov – en lille øvelse i hvor godt de menneskelige behov opfyldes i dine aktiviteter og relationer.

De menneskelige behov – Anerkendelse – Samhørighed – Tryghed – Forandring – Udvikling – Bidrage – Frihed – Fred.
Opnår du opfyldelse af dine behov igennem dine aktiviteter og relationer, eller står du med uopfyldte behov, der skaber en form for mangel i dit liv?

Ved at kigge lidt på dine forskellige aktiviteter, kan du danne dig et overblik over hvad der er godt for dig i dit liv og hvad der måske skal ændres lidt på i dit liv, eller i værste fald måske ændres radikalt i dit liv.

Lav en lille liste over aktiviteter.

Eksempler; Mit arbejde – Gøre rent – Lave mad – Se en serie – Læse historie for mit barn – være sammen med min kæreste/mand/kone – Være sammen med min veninde/ven – Dyrke motion – læse en bog – alene tid – gå tur i naturen – mfl. Find selv dine egne aktiviteter og sæt personer på, der har indflydelse på disse aktiviteter.

Lav et lille skema, hvor du giver en karakter fra 1-10 ud for hver aktivitet og behovs opfyldelsen. Se eksempel: (eksemplet er på 6 aktiviteter – lav min. 10-12 stk. gerne flere)

Aktivitet

Samhørighed

Tryghed

Forandring

udvikling

Bidrage

Frihed

Fred

Sum Aktivitet

Gå tur i naturen

2

4

5

6

4

10

9

40

Dyrke motion

2

5

8

5

3

10

8

41

Lave mad

2

7

8

8

7

8

7

47

Være sammen med kæreste

7

7

3

2

6

4

2

31

Se serier

2

8

5

6

3

9

8

41

Være sammen med familie

10

8

5

6

7

4

6

46

Gå på arbejde

8

7

2

4

7

2

2

32

Sum Behov

33

46

36

37

37

47

42

Kig på summen af de enkelte aktiviteter og tænk over hvilke aktiviteter der giver dig stor opfyldelse af dine behov og hvilke der ikke opfylder dine behov. Gør det samme med summen af behov. Hvilke behov får du opfyldt og hvilke behov får du ikke opfyldt i særlig høj grad.

Denne lille øvelse (Behovsanalyse) kan give dig et indblik i hvilke aktiviteter og relationer du skal holde fast i, samt måske øge og hvilke du skal overveje at forandre.

Ovenstående eksempel er et meget typisk eksempel jeg møder. Familie samværet opfylder en stor del af de menneskelige behov. Arbejde og samvær med kæreste opfylder typisk mindre af de menneskelige behov.

Det giver ofte god mening for den enkelte, at kigge på aktiviteterne og hvilke der enten skal arbejdes med, eller helt ændres.

Forandringen er den svære del. Vi har vores vaner, vores tanker om at vi får opfyldt nogle specifikke behov ved det vi kender. Her er en behovs analyse et godt værktøj til, at identificere hvad du måske skal arbejde med af forandringer, således at der kan arbejdes med de områder, der med stor sandsynlighed vil give resultater i en forandringsproces.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.