Min kæreste skal være en Enneagram type…..

mycoach Coaching, Livets udfordringer, Relationer Leave a Comment

Selvfølgelig skal jeg ikke møde en kæreste ud fra hvilken type hun er. (selvom en fredselskende 9’er er 8’erens typiske valg 🙂 )
Men jeg ved nu, at der er forskel på hvordan kommunikationen imellem de forskellige typer bedst håndteres.

Igennem studier af Enneagram typernes relationer og interview af en del mennesker omkring deres nuværende og tidligere relationer, har jeg set der findes typer sammensætninger hvor relationen opnår større styrke i den indledende fase af relationen, men når alt kommer til alt, er det kommunikationen, der styrer om relationen holder ved og bliver en sammentømret enhed, med en identitet og styrke som andre misunder.

Et lille eksempel er et par, hvor jeg har været coach for kvinden igennem en længere periode. Hun er 3’er og han er 5’er.
Deres kommunikation kunne virkelig køre af sporet i perioder. Hun forstod ikke hans store passion for det nørdede og hun forstod ikke hans små kærlige jokes. Hun nærmest tog dem som små fornærmelser og syntes han nedgjorde hende i hendes manglende viden om specifikke ting, han fandt naturligt. Hun var til tider irriteret over, at hans introverte personlighed, hvilket betød at hun altid måtte føre ordet, både hjemme og ude.

Da de blev testet og fandt frem til deres typer, samt fik en gennemgang af hvad den enkelte type har i sig som som grundelementer, fandt de den gode kommunikation frem igen.

Latter, sjov og jokes blev meget bedre, og god kommunikation blev igen en stor del af deres hverdag. Hun forstår nu, at han bliver euforisk over små nørdede ting, som at lyden til en film skal sidde lige i skabet og opsætningen af højtalere etc. er en stor del af hans samlede fornøjelse ved at se en film.

Hun har lært, at hvis hun virkelig vil give ham anerkendelse og opmærksomhed, skal hun spørge ind til hans job eller sysler, som virkelig optager hans sind. Her vil han blomstre og føle sig anerkendt og elsket.

Han skal vide, at for hende som 3’er er en frygt at føle sig uduelig og ikke værdsat et gennemgående tema.

3’er og 5’er i en relation

  • Parrets vægt på arbejde og kompetencer kan give anledning til konflikter og spændinger med hinanden, idet de i en familie, vil lade de huslige gøremål lidt i stikken. (hun tager dem oftest – det bebrejder hun ham)
  • Både 3’er & 5’er har en tendens til ikke at tale direkte om deres følelser eller bekymringer vedrørende deres relation, før det er for sent og konflikten raser.
  • Dette er en hyppigt set kombination.
    Deres dybe, ofte uudtalte, følelser for hinanden vokser ofte endnu mere over tid, hvilket gradvist giver dette par mulighed for at opdage ikke kun lidenskab, men stille hengivenhed og stolthed i hinanden.
  • 3’eren bidrager med sociale færdigheder, evnen til at kommunikere og sælge ideer og projekter, charme, energi og en stærk følelse af praktiske forhold til forholdet. De kan ofte se, hvad der er brug for i relationen.
  • 5’eren står for dybden af ​​forståelse, ekspertise på et eller flere områder, udholdenhed med detaljer, indtil målet er nået.

Ved du hvad din relation er for en type?
Kender du din egen type?

Har du brug for en snak om din kommunikation i din relation, så skriv og lad os få en indledende snak om hvad der kan gøres for dig og jer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.